We moeten bouwen aan het morele gezag van de Senaat

Door Karl Vanlouwe op 17 juli 2014, over deze onderwerpen: Senaat, Verkiezingen 2014

Sabine de Bethune (CD&V) is met handgeklap verkozen tot voorzitster van de Senaat. "We moeten bouwen aan het morele gezag die deze instelling nodig heeft om haar rol binnen de federale structuren te vervullen", zei de Bethune, die aan haar tweede mandaat als voorzitster van de Senaat begint. Ook de overige leden van het bureau zetelden vorige legislatuur in de hoge vergadering.

De Senaat koos dus ook de rest van het bureau van de Senaat. Eerste ondervoorzitter wordt Karl Vanlouwe (N-VA), tweede ondervoorzitter Olga Zrihen (PS) en Jacques Brotchi (MR) en Lieve Maes (N-VA) vervolledigen het bureau als gewone leden.

De Bethune benadrukte dat zij het voorzitterschap maar tijdelijk waarneemt in afwachting van de regeringsvorming. Ze dankte eveneens Rik Daems, die de eerste drie vergaderingen van de nieuwe Senaat leidde als parlementslid met de hoogste anciënniteit voor zijn "goede dosis charme en overlegtalent".

Het Vlaams Belang bleef weg van de plenaire vergadering omdat de partij geen waarnemend mandaat in het bureau kreeg. "Dat is reglementair wel correct, maar in het verleden kreeg cdH wel een waarnemend mandaat hoewel de fractie ook te klein was om reglementair in het bureau te kunnen zetelen", stelde Anke Vandermeersch.

Intussen zijn ook alle fractieleiders bekend. Het gaat om Annick De Ridder (N-VA), Steven Vanackere (CD&V), Bert Anciaux (sp.a), Martine Taelman (Open Vld) - die in september wordt opgevolgd door Jean-Jacques De Gucht, Elisabeth Meuleman voor de Groen-Ecolo-fractie, Christophe Lacroix (PS), Christine Defraigne (MR) en François Desquesnes (cdH).

Bron: deredactie.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is