Vriendschapsgroep Artsakh veroordeelt militaire agressie tegen Nagorno-Karabakh

Door Karl Vanlouwe op 30 september 2020, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid

De Artsakh Vriendschapsgroep van Vlaamse parlementsleden veroordeelt ten strengste de militaire agressie tegen Artsakh (Nagorno-Karabakh). De enige oplossing voor het conflict in Artsakh is een onmiddellijk staakt-het-vuren en een terugkeer naar de onderhandelingstafel.

De spanningen nemen toe nadat op 27 september 2020 opnieuw geweld uitbrak in Artsakh waarbij Azerbeidzjaanse strijdkrachten raket- en luchtaanvallen lanceerden. Ook burgerdoelwitten werden getroffen. Er is te horen dat Syrische strijders als grenswacht opereren voor een Turks beveiligingsbedrijf in de regio. Ook het feit dat het conflict zich uitbreidt naar Armenië waar volgens het Armeense Ministerie van Defensie een vliegtuig werd neergeschoten door een Turkse F-16 boven Armeens grondgebied en de dreiging van de Turkse president Erdogan om Azerbeidzjan "met alle middelen" te steunen, zijn zeer zorgwekkend en leiden niet tot de broodnodige de-escalatie.

De Artsakh Vriendschapsgroep van Vlaamse parlementsleden veroordeelt ten strengste de militaire agressie, vooral die tegen burgers, en betuigt zijn medeleven aan de slachtoffers. De Vriendschapsgroep roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en verzoekt alle partijen om via onderhandelingen een vreedzame oplossing te vinden. Na decennia van instabiliteit, verdient het volk van Artsakh vrede en een duurzame toekomst, gebaseerd op het recht op zelfbeschikking.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is