Vlaanderen wil investeringsakkoorden afsluiten zonder Wallonië

Door Karl Vanlouwe op 23 november 2016, over deze onderwerpen: Buitenlandse handel / handelsmissies, Buitenlandse Zaken
Vlaanderen wil investeringsakkoorden afsluiten zonder Wallonië

Wallonië blokkeert verschillende investeringsakkoorden die België en Luxemburg samen willen sluiten met andere landen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois neemt nu de vlucht vooruit en stelt voor om die akkoorden dan maar te sluiten zonder Wallonië. “Dat is confederalisme in de praktijk: samenwerken omdat we dat willen en er zelf beter van worden”, stelt Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe, Hij pleit voor een ‘coalition of the willing’ van partners die wél vooruit willen.

Via de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) sluit Vlaanderen bilaterale investeringsakkoorden af met derde landen. Maar doordat Wallonië dwarsligt, zitten de akkoorden geblokkeerd. “Dat heeft zware gevolgen, niet het minst voor onze Vlaamse baggerbedrijven actief in Panama”, aldus de minister-president. Luxemburg laat zich alvast niet meer blokkeren door Wallonië en heeft beslist om zelf akkoorden te zullen afsluiten zonder België.

Vlaanderen laat zich niet langer blokkeren

Ook Bourgeois stelt nu voor om de zogenoemde BLEU-akkoorden goed te keuren met Vlaanderen, de federale regering en Luxemburg, maar zonder de andere deelstaten. Als die nadien alsnog willen aansluiten, kan dat natuurlijk altijd. “Maar wanneer samenwerking niet mogelijk blijkt, moet iedere deelstaat zijn eigen ding kunnen doen, zonder blokkeringen of houdgrepen”, zegt Vanlouwe. “De hele saga onlangs over CETA, het handels- en investeringsakkoord met Canada, heeft aangetoond dat we dringend naar nieuwe manieren van samenwerking moeten gaan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is