Vlaanderen onvoldoende betrokken bij afspraken met Verenigd Koninkrijk

Door Karl Vanlouwe op 7 december 2021, over deze onderwerpen: Brexit, Buitenlandse Zaken
Karl Vanlouwe

Naar aanleiding van een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe over de gezamenlijke verklaring over Belgisch-Britse relaties die premier Alexander De Croo en zijn Britse ambtgenoot vorige week uitstuurden, verklaarde Vlaams minister-president Jan Jambon dat Vlaanderen niet betrokken werd bij de totstandkoming van die verklaring. Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe hekelt dat gebrek aan federale loyauteit en roept op tot een eigen Vlaams-Britse bilaterale verklaring.

Op 30 november 2021 ondertekenden België en het Verenigd Koninkrijk (VK) een nieuw samenwerkingsakkoord om de Belgisch-Britse banden aan te halen. Volgens minister-president Jambon werd Vlaanderen niet betrokken bij de totstandkoming van deze gezamenlijke verklaring. Dat verklaarde hij op 7 december 2021 in de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme van het Vlaams Parlement. De Vlaamse Regering werd zelfs niet van tevoren geïnformeerd.

Vlaanderen staat nochtans in voor hoofdmoot export naar het VK

Wel werd, na contacten tussen het kabinet van de Vlaamse minister-president en de federale premier, een afspraak gemaakt “om in de toekomst duidelijk af te stemmen binnen België, in het bijzonder wanneer regionale bevoegdheden worden betrokken,” aldus minister-president Jambon.

Vlaams volksvertegenwoordiger Vanlouwe betreurt dit totale gebrek aan federale loyauteit van de federale regering: “Ondanks het feit dat Vlaanderen instaat voor de hoofdmoot van de export met het VK en de grootste impact ondervindt van de Brexit, laat de federale regering na om haar belangrijkste aandeelhouder te raadplegen, betrekken of te horen.” Hij treedt minister-president Jambon dan ook bij in diens analyse dat deze manier van handelen niet kan.

Federale regering respecteert bevoegdheidsverdeling niet

Bovendien hekelt Vanlouwe het feit dat de federale regering de interne bevoegdheidsverdeling niet respecteert en Vlaamse bevoegdheden usurpeert, bijvoorbeeld op vlak van havenbeleid. Ten slotte steunt hij ook het voornemen van minister-president Jambon om de haalbaarheid van een eigen Vlaams-Britse verklaring te analyseren.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is