Vlaanderen krijgt 223 miljoen euro uit Europees Brexitfonds

Door Karl Vanlouwe op 5 mei 2022, over deze onderwerpen: Economie, Europees beleid, Brexit
Karl Vanlouwe

De komende jaren heeft Vlaanderen recht op 223 miljoen euro uit het Europese Brexit Adjustment Reserve. Vlaanderen krijgt zo 63 procent van de totale enveloppe van 353 miljoen euro die aan België werd toegewezen. Vlaams Volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe vroeg de informatie op: “De situatie voor Vlaamse ondernemers is na Brexit fundamenteel gewijzigd. De impact volledig neutraliseren zal niet lukken, maar de bijdragen uit het fonds zullen de negatieve effecten zeker verzachten.”

Vanlouwe hoopt hiermee het herstel van de Vlaamse economie na Brexit te versnellen, maar ziet ook een moeilijke internationale geopolitieke situatie. “De resultaten voor zowel export als import waren bemoedigend in 2021. Maar door de oorlog in Oekraïne is er opnieuw onzekerheid en instabiliteit met stijgende prijzen voor grondstoffen en logistieke moeilijkheden. Dat is nefast voor de wereldwijde economische groei, en dus ook in Vlaanderen”, klinkt het.

Vlaamse kantoren in Verenigd Koninkrijk

Volgens Vanlouwe stelt de Vlaamse Regering heel wat in het werk om haar bedrijven opnieuw internationaal op de rails te zetten. “Er zijn bijvoorbeeld Brexitsubsidies om Vlaamse bedrijven te ondersteunen, of ondersteuning voor jonge startende ondernemers binnen de exportsector. Daar komt nu ook bij dat Vlaanderen fysieke kantoren in Edinburgh, Belfast, London en nog een tweede Engelse stad zal openen om Vlaamse bedrijven te begeleiden. Handel drijven met Groot-Brittannië is sinds februari 2020 een stuk moeilijker geworden. Maar die handel is voor Vlaanderen veel te belangrijk om onze bedrijven daar niet in te ondersteunen”, zegt Vanlouwe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is