Vlaams Parlement veroordeelt Spaans geweld

Door Jan Van Esbroeck, Karl Vanlouwe op 4 oktober 2017, over deze onderwerpen: Democratie, Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Regio's in Europa
spanje-catalonie-referendum-conflict

Het Vlaams Parlement veroordeelt het buitensporige geweld dat de Spaanse autoriteiten hebben gebruikt tegen Catalaanse burgers in de aanloop naar en op de dag van het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid. Een resolutie in die zin van Vlaams Parlementslid Jan Van Esbroeck is unaniem goedgekeurd.

“Geweld kan nooit de oplossing zijn voor politieke conflicten. Daarom vragen we de Vlaamse Regering om er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen om een bemiddelende rol te spelen tussen de conflicterende partijen, om tot een vreedzame en duurzame oplossing te komen”, zeggen Jan Van Esbroeck en Karl Vanlouwe, parlementsleden van de werkgroep N-VA Internationaal.

Europese democratie onwaardig

Van Esbroeck was dit weekend in Catalonië als verkiezingswaarnemer. “De gruwel van een dolgedraaide Spaanse politie tegen vreedzame burgers tartte alle verbeelding. Het was pure horror. De angst voor de terreur en de onzekerheid bij de vrijwilligers in de stemkantoren was ongelooflijk. De politieke rechten en mensenrechten van Catalaanse burgers werden de laatste weken onderuitgehaald op een manier die ik in een Europese democratie niet voor mogelijk hield”, zegt hij.

Het geweld werd wel veroordeeld door onder meer de Vlaamse minister-president en de federale regering, maar bij heel wat regeringen en politici – denk aan de Europese Commissie – bleef het lang oorverdovend stil. “Nadat eerder al heel wat Vlaams Parlementsleden hun afschuw hebben uitgedrukt, willen we met het Vlaams Parlement een duidelijk signaal geven: de intimidatie en repressie van de Spaanse staat in de aanloop naar het referendum waren een democratie onwaardig. En de gewelddadige gebeurtenissen op 1 oktober waren absoluut buitensporig en disproportioneel”, besluit Vanlouwe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is