Vlaams Parlement veroordeelt illegale annexatie en schijnreferenda in Oekraïne

Door Karl Vanlouwe op 6 oktober 2022
Karl Vanlouwe

Het Vlaams Parlement keurde unaniem een resolutie goed die de illegale Russische annexatie van Kherson, Zaporizhzia, Donetsk en Luhansk veroordeelt. Eerder organiseerde de Russische bezetter schijnreferenda in deze gebieden. “Een aanfluiting van het internationaal recht en het democratische zelfbeschikkingsrecht van het Oekraïense volk”, aldus initiatiefnemer Karl Vanlouwe.

De resolutie veroordeelt die annexatie en schijnreferenda, die een flagrante schending vormen van het internationaal recht. Het voltallige Vlaams parlement schaart zich zo volledig achter de territoriale integriteit van Oekraïne en hekelt deze aanfluiting van het zelfbeschikkingsrecht van het Oekraïense volk. 

Met revolver tegen hoofd

Volgens Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe gaat het om een beproefd Russisch recept: “Illegale annexatie en schijnreferenda vormen hoekstenen van de Russische veroveringsdoctrine, zoals we ook al in 2014 op de Krim of in Donbas zagen. Met de revolver tegen het hoofd en na doelgerichte Russificatie en volksverhuizingen wordt het Oekraïense volk gedwongen zich in een schijnreferendum uit te spreken. Dit is een hallucinante aantasting van de territoriale integriteit van Oekraïne, die dan ook nooit internationaal mag erkend worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is