Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe reageert tevreden: “Bijna 10 jaar na het Europees onderhandelingsmandaat zetten we nu de eindsprint in. CETA is een goed handelsakkoord voor een open en exportgerichte economie zoals de Vlaamse. Hoog tijd dat we nu alles finaliseren.”

Vlaamse handelsbelangen

Vlaanderen is verantwoordelijk voor 90 procent van de Belgische handel met Canada. Met CETA worden bijna alle douanetarieven weggewerkt. Het handelsakkoord verleent ook toegang aan Vlaamse bedrijven op de Canadese dienstenmarkt, denk maar aan onze gerenommeerde baggerbedrijven. Karl Vanlouwe legt uit: “Daarnaast besteedt het CETA-akkoord opmerkelijk veel aandacht aan kleine en middelgrote bedrijven, wat zeer belangrijk is voor een kmo-regio zoals Vlaanderen.”

Snelle ratificatie

In april 2009 kreeg de Europese Commissie het mandaat van de Raad van de Europese Unie om de onderhandelingen met Canada te starten. Karl Vanlouwe: “Na 30 onderhandelingsrondes is er nu 10 jaar later eindelijk een akkoord. Het CETA-akkoord is goed voor Vlaanderen. We mogen en willen nu niet langer talmen met de ratificatie. Een ‘snelle’ ratificatie toont Canada, de EU én de andere parlementen die bezig zijn met de ratificatie hoe belangrijk en urgent wij dit vinden.”