Op dinsdag 24 november kreeg Vida Mehrannia slecht nieuws over haar echtgenoot Ahmadreza Djalali. De Iraanse professor, gastdocent aan de VUB, was in afzondering geplaatst in de gevangenis en kreeg het nieuws dat hij snel zou geëxecuteerd worden.

Daarmee dreigt dit mensonwaardige verhaal op een verschrikkelijk einde uit te draaien. “Onze gedachten gaan in eerste instantie naar de vrouw en kinderen van professor Djalali, die al jaren door deze hel gaan”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Joris Nachtergaele. Samen met collega’s van alle andere Vlaamse partijen stemde hij op woensdag een nieuwe resolutie in het Vlaams Parlement waarin Iran opgeroepen wordt om zich niet te profileren als een staat die geen respect heeft voor het leven van zijn eigen burgers.

Ahmadreza Djalali, professor in Zweden en aan de VUB, werd begin 2016 gearresteerd in Iran op beschuldiging van spionage. In een schijnproces veroordeelde het Iraanse gerecht hem tot de doodstraf. Nu dreigt Iran dat vonnis uit te voeren.

Officieel gratieverzoek door Geert Bourgeois

Amnesty International voert al lang actie om Iran tot andere gedachten te bewegen, nadat het zelf een onafhankelijk onderzoek uitvoerde naar de grond van de beschuldigingen. Ook Vlaanderen heeft al aangedrongen op de onvoorwaardelijke vrijlating van Djalali door middel van resoluties op 9 november 2017 en 2 juli 2020. Toenmalig minister-president Geert Bourgeois maakte op 13 december 2017 een officieel gratieverzoek over aan de Iraanse ambassadeur.

Nieuw politiek signaal aan Iran

“Al sinds oktober 2017, toen professor Djalali na een schijnproces ter dood veroordeeld werd, volgen we deze penibele situatie op”, aldus collega-volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe. “Helaas hebben tal van politieke initiatieven én de opgevoerde druk vanuit mensenrechtenorganisaties het leven van Djalali niet veilig kunnen stellen. Toch kunnen wij niet anders dan vandaag opnieuw een politiek signaal aan Teheran te geven: laat professor Djalali leven.”

Alle oproepen belandden totnogtoe in dovemansoren. Daarom heeft het Vlaams Parlement een nieuwe resolutie aangenomen, op initiatief van onder meer Joris Nachtergaele. De kern van de resolutie luidt als volgt:

Het Vlaams Parlement blijft zich met klem verzetten tegen de nakende uitvoering van de doodstraf voor professor Ahmadreza Djalali en verlangt de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van professor Djalali, tenzij hij opnieuw wordt berecht overeenkomstig internationale normen, met respect voor de rechten van de verdediging.

Het Vlaams Parlement vraagt de Vlaamse Regering om deze aangelegenheid hoogdringend aan te kaarten bij de federale minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en bij de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell.

Vlaams Parlement geeft niet op

“Mijn gedachten gaan in eerste instantie naar de vrouw en kinderen van professor Djalali”, besluit Joris Nachtergaele. “Zij gaan al jaren door deze hel. Daarom geven we niet op en blijven we, net zoals de voorbije jaren, er alles aan doen om de professor vrij te krijgen. We roepen daarom alle niveaus op om nu heel snel actie te ondernemen.”