Overlast Negen Provincieslaan: 300 politie-interventies voor Ganshoren optreedt

Door Karl Vanlouwe op 28 november 2022, over deze onderwerpen: Brussel

Driehonderd keer. Zo vaak moest de politie ter hoogte van de Negen Provincieslaan tussenkomen voor overlast. Driehonderd politie-interventies vooraleer het gemeentebestuur eindelijk optrad met een samenscholingsverbod. Waarom duurde dat zo lang? Die vraag stelde N-VA-gemeenteraadslid Karl Vanlouwe aan de burgemeester. Maar zijn vraag bleef onbeantwoord.

Driehonderd politie-interventies

N-VA-gemeenteraadslid Karl Vanlouwe laat het dossier over de overlast rondom de Negen Provincieslaan in Ganshoren niet los. Op 27 oktober 2022 trad de gemeente eindelijk op door een samenscholingsverbod op te leggen. Dat is een goede zaak, maar de vragen over hoe het mogelijk is dat de gemeente pas zo laat actie ondernam, blijven.

Uit een vraag van Vanlouwe aan het gemeentebestuur blijkt dat er tussen 2020 en 2022 driehonderd politie-interventies plaatsvonden. “Die cijfers zijn ronduit hallucinant. Een gemeentebestuur dat driehonderd politie-interventies nodig heeft om in actie te schieten? Dat is gewoon een grove nalatigheid”, reageert Vanlouwe.

Andere alarmbellen: buurtklachten en vragen in de gemeenteraad

Het hoge aantal politie-interventies waren trouwens niet de enige alarmbel. Vele buurtbewoners uitten meermaals hun bezorgdheid over de aanhoudende overlast. Ook Vanlouwe kaartte de situatie aan in de gemeenteraad: “Al begin 2022 stelde ik hierover aan het gemeentebestuur. Ik stel alleen maar vast dat er toen geen actie werd ondernomen.”

Vanzelfsprekend is Vanlouwe tevreden dat er nu eindelijk maatregelen van kracht zijn, zoals het samenscholingsverbod. “Ik steun de geldende maatregelen volop”, zegt Vanlouwe. Maar hij vindt het onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur zo lang blind is geweest voor deze problematiek: “De trage reactietijd van het gemeentebestuur is ook voor buurtbewoners heel pijnlijk. Snellere maatregelen hadden zo veel overlast kunnen vermijden. Een jammere zaak.”

 

 

 

 

 

Hieronder is een overzicht van het aantal politie-interventies tussen 2020 en 2022.

 

Jaar

Aantal interventies

2020

127

2021

85

2022

88

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is