N-VA’ers gooien deur voor Europees welvaartstoerisme weer dicht

Door Axel Ronse, Miranda Van Eetvelde, Karl Vanlouwe op 13 december 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Uitkeringen, Europees beleid
spaarvarken

Eén dag nadat het Europees Parlement het licht op groen zette voor socialezekerheidstoerisme, gooien Vlaams Parlementsleden Axel Ronse, Miranda Van Eetvelde en Karl Vanlouwe die deur weer dicht. In een resolutie vragen ze de Vlaamse Regering om er bij de bevoegde federale minister op aan te dringen de Europese maatregel inzake de werkloosheidsuitkering na één dag niet te ondersteunen. “De door Europa voorgestelde regeling is onrealistisch. Door deze maatregel en onze werkloosheidsuitkering die niet in de tijd beperkt is, dreigen we een vijfsterrenbestemming te worden inzake welvaartstoerisme”, zegt Axel Ronse.

Rechten en plichten in evenwicht

Miranda Van Eetvelde treedt hem bij: “Onze sociale zekerheid is waardevol. Te waardevol om ze te ondergraven en ze zomaar open te stellen voor iedereen.” Ook Karl Vanlouwe wil niet dat EU-burgers al na één dag aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering. “Ook al moeten burgers in eigen land eerst 312 dagen gewerkt hebben, dan nog kan het voor ons echt niet dat ze na één dag werken in België recht hebben op een uitkering. We ijveren voor een meer gedragen systeem, waarbij bijdragen en uitkeringen, rechten en plichten meer in evenwicht zijn met elkaar”, zegt Karl Vanlouwe.

Het Vlaams Parlement keurde de resolutie goed.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is