N-VA vraagt kritische evaluatie Daarkom

Door Karl Vanlouwe op 31 oktober 2014, over deze onderwerpen: Brussel, Cultuur

Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) vraagt een kritische evaluatie van het Vlaams-Marokkaanse Culturenhuis Daarkom. Vlaanderen legde al meer dan 7 miljoen euro op tafel, Marokko nog maar 360.000 euro. Vlaams Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) wil een gesprek met de ambassadeur van Marokko.

Volgens Vanlouwe "kunnen er vragen worden gesteld bij de aanpak van dit instituut in een dure huisvesting, dat een geesteskind is van gewezen Vlaams minister Bert Anciaux (SP.A)".

Eerst wat de kostprijs betreft. Vlaanderen investeerde sinds 2006 al 7,4 miljoen euro in het gebouw en de werking van Daarkom. "Daartegenover staat dat Marokko tot nu toe slechts 362.000 euro heeft geïnvesteerd", aldus Vanlouwe. 

Ander probleem is het geringe aantal activiteiten. Zo werden in 2011 amper 31 activiteiten georganiseerd, in 2012 werd de theater- en vergaderzaal 39 keer gebruikt voor activiteiten door derden, terwijl de vzw Daarkom zelf maar 28 activiteiten organiseerde. "In 2013 en 2014 hetzelfde verhaal: zeer weinig activiteit in Daarkom", aldus Vanlouwe.

"De Vlaamse regering moet de meerwaarde van Daarkom voor de Vlaams-Marokkaanse samenwerking kritisch onder de loep nemen", vindt Vanlouwe. "De regering moet daarover ook diplomatiek overleg met Marokko opstarten."

Anciaux: 'Extra middelen nodig'

Volgens senator Bert Anciaux (SP.A) van wie Daarkom het geesteskind is, moet Daarkom echter meer middelen krijgen, wil het de werking uitbreiden. "De subsidie is verlaagd van 700.000 naar 250.000 euro", zegt hij. "Dat volstaat al niet om de huur te betalen. Dan kan je qua werking weinig verwachten."

Gatz: 'Gesprek met ambassadeur'

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft nog geen beslissing genomen wat betreft de toekomst van Daarkom. "Ik wil een van de komende weken een gesprek voeren met de ambassadeur van Marokko", zegt hij aan brusselnieuws.be.

Eerder zei Gatz dat hij er niet twijfelt aan een sterk project rond de Marokkaanse en Vlaamse cultuur in de brede zin van het woord. Hij vroeg zich wel openlijk af "of zo'n project niet beter een nomadisch bestaan zou leiden in plaats van in een tempel te zitten die er niet voor geschikt is'.

Daarkom heeft in de loop der jaren heel wat financiële problemen gehad, kende een personeelsverloop en moest ook nog een tijd dicht door de aanwezigheid van houtworm.

Bron: brusselnieuws.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is