Het Brusselse voorstel van ordonnantie wil een decumul invoeren van een lokaal uitvoerend mandaat met een parlementair mandaat, ongeacht of dat Brussels, Vlaams, federaal of Europees is. In het Brusselse parlement was een grote meerderheid akkoord met de tekst, maar in de Nederlandstalige taalgroep waren enkel sp.a en Groen voor en was een grote meerderheid tegen.

Vlamingen tegen ABS

De Franstalige partijen wilden daarop gebruikmaken van het ABS-systeem, dat destijds in het leven geroepen werd om te voorkomen dat het Vlaams Blok de Brusselse instellingen zou blokkeren. Omdat er in dat systeem geen rekening gehouden wordt met de Nederlandstaligen, riep het Vlaams Parlement een eerste belangenconflict in. Dat liep ondertussen in het Overlegcomité af zonder resultaat.

Daarom diende het Vlaams Parlement een tweede belangenconflict in, ditmaal niet namens de Vlaamse Gemeenschap, maar namens het Vlaamse Gewest. De motie voor het belangenconflict werd met een drievierdemeerderheid goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

Karl Vanlouwe is tevreden met het nieuwe belangenconflict. Daardoor is het voorstel van ordonnantie opnieuw geblokkeerd en wordt de kwestie wellicht over de verkiezingen van 26 mei getild.