N-VA steunt tweede Vlaams belangenconflict tegen Brusselse decumul

Door Karl Vanlouwe op 7 februari 2019, over deze onderwerpen: Politiek, Wonen en werken in Brussel
Karl Vanlouwe

Het Vlaams Parlement heeft een nieuw belangenconflict ingediend tegen het voorstel van ordonnantie om in Brussel een decumul in te voeren. Omdat er voor dat voorstel geen meerderheid was in de Nederlandstalige taalgroep, wilden de Franstalige partijen gebruikmaken van het anti-blokkeringssysteem (ABS). Maar dat is volgens Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe geen goed idee: "De toepassing van het ABS-systeem opent de communautaire doos van Pandora en schakelt de dubbele meerderheid per taalgroep uit. Het brengt de communautaire evenwichten in het gedrang.”

Het Brusselse voorstel van ordonnantie wil een decumul invoeren van een lokaal uitvoerend mandaat met een parlementair mandaat, ongeacht of dat Brussels, Vlaams, federaal of Europees is. In het Brusselse parlement was een grote meerderheid akkoord met de tekst, maar in de Nederlandstalige taalgroep waren enkel sp.a en Groen voor en was een grote meerderheid tegen.

Vlamingen tegen ABS

De Franstalige partijen wilden daarop gebruikmaken van het ABS-systeem, dat destijds in het leven geroepen werd om te voorkomen dat het Vlaams Blok de Brusselse instellingen zou blokkeren. Omdat er in dat systeem geen rekening gehouden wordt met de Nederlandstaligen, riep het Vlaams Parlement een eerste belangenconflict in. Dat liep ondertussen in het Overlegcomité af zonder resultaat.

Daarom diende het Vlaams Parlement een tweede belangenconflict in, ditmaal niet namens de Vlaamse Gemeenschap, maar namens het Vlaamse Gewest. De motie voor het belangenconflict werd met een drievierdemeerderheid goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

Karl Vanlouwe is tevreden met het nieuwe belangenconflict. Daardoor is het voorstel van ordonnantie opnieuw geblokkeerd en wordt de kwestie wellicht over de verkiezingen van 26 mei getild.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is