Karl Vanlouwe ontmoet president Zelensky: “De uitdagingen op vlak van heropbouw zijn immens in Oekraïne”

Door Karl Vanlouwe op 26 april 2023, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Defensie, Europese Unie, NAVO

Als fractieleider van de Europese Alliantie, waartoe N-VA in het Comité van de Regio’s behoort, bezocht Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe Oekraïne afgelopen week van dinsdag 18 tot vrijdag 21 april. Samen met andere regionale en lokale politici uit de EU nam hij deel aan een summit in Kiev over de heropbouw van Oekraïne. Vanlouwe: “De uitdagingen waar Oekraïne voor staat zijn enorm. Het werk roept het beeld op van de heropbouw van Vlaanderen na twee bloedige wereldoorlogen in Flanders Fields. Oekraïne kan uit onze ervaringen leren.”

Een land in puin

Tijdens het bezoek van het Comité van de Regio’s brachten regionale en lokale politici een bezoek aan Kiev. Ook trokken ze naar Irpin en Boetsja, waar de beelden en getuigenissen van vernietigde steden en menselijke drama’s indruk maakten. Daar zagen ze een land in puin, het resultaat van meer dan een jaar oorlog. Vanlouwe reageert: “De getuigenissen in Boetsja hebben me diep geraakt. Vernietigde en gebombardeerde scholen, ziekenhuizen, crèches, bruggen, energie- en watervoorzieningen, … Moeders en kinderen…allemaal afgeslacht door de Russische agressor. Ik had er al veel over gelezen, maar hier zijn is toch nog anders. Dit is een flagrante schending van het internationaal oorlogsrecht en humanitair recht. Onaanvaardbaar.”

Summit over heropbouw

Na de bezoeken aan de vernietigde steden werd op donderdag 20 april een summit georganiseerd over de heropbouw van Oekraïne met als doel de uitwisseling van regionale en lokale expertise uit de EU. Ook Vanlouwe nam aan dat panelgesprek deel: “Het bezoek in Oekraïne en de uitdagingen waarvoor het land staat op vlak van heropbouw doen me denken aan de heropbouw van Vlaanderen na twee wereldoorlogen. Net zoals toen heeft Oekraïne nood aan steun van de internationale gemeenschap om het land herop te bouwen, maar eveneens aan expertise en knowhow vanuit alle regio’s en steden van Europa.”

Ontmoeting met president Zelensky

Die boodschap herhaalde Vanlouwe ook tegenover de Oekraïense delegatie: “Ik drukte mijn hoop uit dat Oekraïne beseft dat het land niet alleen staat. Wij staan naast hen, nu, maar ook tijdens de heropbouw. We zullen er elke stap van de weg voor hen zijn.” Ook Oekraïens president Zelenski was aanwezig, die tijdens zijn ontmoeting met de Europese delegatie zijn strijdvaardigheid herhaalde en nogmaals de nood aan steun vanuit het Westen benadrukte. Die boodschap kwam ook aan bij Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. President Zelensky wees ook op de uitdagingen waar Oekraïne voor staat op vlak van heropbouw en onderlijnde ook het belang van een gedecentraliseerd bestuursmodel.

Oproep stedenband

In zijn eigen gemeente Ganshoren diende Vanlouwe in de gemeenteraad al een voorstel in om een stedenband of jumelage met een Oekraïense gemeente te sluiten. "Zo'n stedenband is niet alleen symbolisch belangrijk, maar faciliteert ook de concrete samenwerking met een Oekraïense gemeente. Die samenwerking is belangrijk, zeker in het licht van de opbouw van Oekraïne", licht hij het voorstel toe. Jammer genoeg werd zijn voorstel weggestemd, maar hij blijft niet bij de pakken zitten: "Ik bekijk nu intern binnen de partij hoe N-VA-besturen dergelijke samenwerkingsverbanden kunnen opzetten tussen hun gemeente en een gemeente uit Oekraïne."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is