Handelsverdrag EU-Canada: Franstalig België gijzelt Vlaanderen

Door Karl Vanlouwe op 13 oktober 2016, over deze onderwerpen: Buitenlandse handel / handelsmissies
Karl Vanlouwe

De regeringen van de Franse Gemeenschap en het Waals Gewest zullen CETA, het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, niet goedkeuren. Die beslissing van de Franstalige partijen heeft grote gevolgen, niet het minst voor Vlaanderen als exporteconomie. Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe reageert furieus: “Dit Waalse njet hypothekeert onze handelsbelangen. Dat is onaanvaardbaar. Wallonië profileert zich hiermee als de laatste sovjetrepubliek in Europa.”

De houding van de Franstalige partijen zet niet alleen de Vlaamse handelsbelangen op het spel, maar verhindert ook dat België zijn goedkeuring kan geven aan het handelsakkoord. En aangezien dergelijke beslissingen binnen de EU unaniem moeten worden genomen, torpedeert het Franstalige njet meteen ook het akkoord voor alle EU-landen.

Onbetrouwbaar en onverantwoord

Zowel in 2009 als in 2011 gaf Franstalig België nochtans het mandaat aan de Europese Commissie om te onderhandelen met Canada. Dat de PS en het cdH nu de hakken op protectionistische wijze in het zand zetten, zet ons op het Europese toneel voor schut. “De PS voelt de hete adem van de communisten van de PTB/PVDA in de nek. Maar dat Di Rupo politieke peilingen belangrijker acht dan economische welvaart, is echt wel de waanzin voorbij”, besluit Vanlouwe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is