Eerste interparlementair overleg met Verenigd Koninkrijk sinds Brexit

Door Karl Vanlouwe op 11 februari 2021, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid

Op donderdag 11 februari 2021 gingen Vlaamse en federale parlementsleden voor het eerst sinds Brexit in debat met een delegatie Britse parlementsleden. De zitting werd georganiseerd door de bilaterale sectie Verenigd Koninkrijk van de Interparlementaire Unie (IPU), een forum voor multilaterale politieke onderhandelingen.


Op de agenda stonden vier grote onderwerpen: de hernieuwde samenwerking met het Verenigd Koninkrijk post-Brexit, de toekomst na de Corona-pandemie, de aanpak van migratie, en het klimaatvraagstuk. De problematiek van transmigranten kwam uitgebreid aan bod, alsook de mogelijkheden voor toekomstige studentenuitwisseling aangezien het Verenigd Koninkrijk besloot om uit het Erasmus+-programma te stappen.


Voorzitter van de IPU-sectie, Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe, blikt tevreden terug op dit eerste interparlementair overleg: “Ons land heeft eeuwenoude vriendschapsbanden met het Verenigd Koninkrijk. Deze bestonden reeds voordat er sprake was van de Europese Unie, en ze zullen ook blijven bestaan nu Brexit een feit is. Vanzelfsprekend betreuren wij het vertrek van de Britten uit de Unie, maar gedane zaken nemen geen keer. We moeten nu samen een hernieuwde gezamenlijke toekomst uitstippelen. Het overleg vandaag toont aan dat wij elkaar zeker niet  loslaten, maar vooral uitkijken naar een hernieuwde samenwerking tussen onze beide landen en parlementen.


Voor de N-VA waren naast Karl Vanlouwe ook Maaike De Vreese, Andries Gryffroy en Mark Demesmaeker aanwezig. Aan Britse zijde schoven verschillende leden van de House of Commons aan, alsook enkele Lords, Barones Hooper en de Duke of Wellington.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is