Duidelijke accenten en actiepunten voor BRUZZ

Door Karl Vanlouwe op 13 december 2020, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, Openbare omroep
Karl Vanlouwe

De Vlaamse Regering komt binnenkort met een nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaams-Brusselse Media, beter gekend als BRUZZ. De meerderheidspartijen schuiven enkele belangrijke actiepunten en accenten voorop. “Gebruik van het Nederlands, de band tussen Brussel en Vlaanderen en objectieve berichtgeving zijn voor ons essentieel”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger en Brusselaar Karl Vanlouwe.

Karl Vanlouwe, initiatiefnemer van de resolutie, is verheugd met de duidelijke visie. “We geven vanuit het Vlaams Parlement een duidelijk signaal omtrent het belang van het Vlaams-Brussels mediakanaal BRUZZ in de Nederlandstalige verspreiding van Brussels nieuws.”

BRUZZ is sinds 20 april 2016 het mediamerk van de vzw Vlaams-Brusselse Media. Het merk BRUZZ manifesteert zich online, op radio en tv en in print. Voor Vanlouwe is BRUZZ is daarom een belangrijke schakel in het Vlaams Gemeenschapsbeleid in Brussel. “Een goed geïnformeerde Vlaamse Brusselaar is en blijft een van de belangrijkste aspecten van dit beleid.”

Enkele van de belangrijke actiepunten uit deze resolutie zijn:

Nederlands

BRUZZ is en blijft een Nederlandstalig stadsmedium dat zich moet richten op de Vlaamse Brusselaars. “We verwachten van BRUZZ een duidelijke inzet qua correct Nederlands taalgebruik bij alle nieuwsmedia. Het Nederlands is dus het uitgangspunt en het gebruik van andere talen wordt daarbij duidelijk gekaderd”, stelt Karl Vanlouwe.

Band Brussel-Vlaanderen

Het Vlaams-Brussels netwerk is een levend huis dat vele deuren en kamers kent. De verscheidenheid en de meerwaarde van dit netwerk van de Vlaamse Gemeenschap is een sterkte voor Brussel. “BRUZZ moet meer dan ooit de spin zijn in het web van al deze instellingen, organisaties en mensen en hier ook een actieve rol in opnemen. Samenwerkingen binnen dit netwerk zijn daarbij van groot belang. Zo kan BRUZZ bijdragen aan de gemeenschaps- en identiteitsvorming van de Vlaamse Brusselaar”, is Karl Vanlouwe overtuigd.

Objectiviteit van de berichtgeving

De basis van een nieuwsbron is neutrale en objectieve berichtgeving. Ook voor Vlaamse Brusselaars, vindt Vanlouwe. “Er moet meer dan ooit ruimte zijn voor de meerstemmigheid in het Brussels debat en het is aan BRUZZ om deze ook volop aan bod te laten komen in de verslaggeving. We stellen vast dat BRUZZ vandaag er jammer genoeg niet in slaagt om dit op afdoende wijze te doen. Er zijn echt stappen nodig om de neutraliteit en evenwichtigheid in de berichtgeving opnieuw als leidraad op te nemen. Dit werkproces moet ook gepaard gaan met de nodige zelfkritiek.”

Versterking en verbetering BRUZZ

Het is duidelijk: de nieuwe beheersovereenkomst moet voor de meerderheidspartijen aanleiding geven tot een versterking en verbetering van het stadskanaal BRUZZ. “We hebben met deze resolutie een beperkt maar duidelijk aantal richtlijnen meegegeven om de verdere ontwikkeling van BRUZZ te ondersteunen. We hopen dan ook dat BRUZZ de hand aan de ploeg slaat en de Vlaamse Brusselaar en iedereen met interesse voor Brussel – binnen en buiten Brussel - nog beter zal informeren over het reilen en zeilen in onze hoofdstad”, besluit Karl Vanlouwe.

De resolutie werd reeds goedgekeurd in de commissie Brussel en ligt volgende week ter stemming in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

U kan de gehele tekst hier terugvinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is