Brusselse gemeenten moeten dringend maatregelen nemen tegen Syriëstrijders

Door Karl Vanlouwe op 1 oktober 2014, over deze onderwerpen: Brussel, Buitenlands Beleid, Syrië

De Brusselse gemeenten moeten zo spoedig mogelijk de nodige aandacht besteden aan de problematiek van de Syriëstrijders en zoals verschillende Vlaamse gemeenten maatregelen nemen. Dat stellen de Brusselse N-VA'ers Karl Vanlouwe en Johan Van den Driessche. Volgens Vanlouwe is ongeveer de helft van de Belgische Syriëstrijders uit Brussel afkomstig. "Zo is er sprake van 141 jongeren die afkomstig zijn uit de verschillende Brusselse gemeenten", aldus de N-VA-senator en Vlaams volksvertegenwoordiger, die zijn bron echter niet wilde prijsgeven.

Volgens de N-VA'ers hinken de Brusselse gemeenten achterop in de aanpak van Syriëstrijders. In tegenstelling tot Vlaamse steden zoals Antwerpen, Vilvoorde, Mechelen en Maaseik nemen ze geen maatregelen. Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in de stad Brussel Johan Van Den Driessche kreeg te horen dat in de stad twee Syriëstrijders uit het bevolkingsregister geschrapt werden en de procedure gestart is voor nog 14 schrappingen, maar cijfers over het totaal aantal strijders uit Brussel kreeg hij niet.

De N-VA dringt erop aan dat de Brusselse gemeenten zo snel mogelijk de gekende Syriëstrijders ambtelijk uit hun bevolkingsregisters schrappen. Via een efficiënte en kordate toepassing van de GAS-pv's kunnen de gemeenten een beeld krijgen van de rondhangjongeren die behoren tot de doelgroep van extremistische groeperingen. De lokale politie van de zes politiezones in Brussel kan controleren of jongeren die zich in hun gemeenten komen vestigen er ook effectief verblijven.

Overleg

Voorts pleit de Brusselse N-VA voor een gestructureerd overleg tussen de verschillende gemeenten, de veiligheidsdiensten en de politie voor een gecoördineerde aanpak in het Brussels Gewest. Dat overleg kan leiden tot preventie- en ontradingscampagnes in overleg met de Brusselse moslimgemeenschap om het vertrek van nieuwe Syriëstrijders te voorkomen. Verder moet het prediken van haat aangepakt worden. Salafistische haatpredikers moet consequent gestraft worden wanneer wordt aangezet tot haat of geweld.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is