Brusselse cijfers tonen nood aan verplichte inburgering aan

Door Karl Vanlouwe op 21 mei 2015, over deze onderwerpen: Inburgering, Wonen en werken in Brussel
Brusselse cijfers tonen nood aan verplichte inburgering aan

De cijfers bewijzen dat het Vlaams inburgeringsbeleid in Brussel een succesverhaal blijft. Maar ze bevestigen ook dat Brussel nood heeft aan een verplicht inburgeringsbeleid.

Uit de meest recente Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor blijkt dat het aantal aanmeldingen in Brussel op vijf jaar tijd met 66 procent steeg, tot 3 632 in 2014. Het aantal ondertekende contracten bedroeg 3 150 het aantal behaalde attesten verdubbelde tot 1 769. Dat lijkt veel, maar in vergelijking met Gent en Antwerpen (steden met veel minder inwoners dan de hoofdstad) vallen de cijfers tegen. Vooral dat maar de helft van de inburgeraars in Brussel een attest behaalt, baart zorgen.

Een van de pijnpunten is dat nieuwkomers in Brussel niet verplicht zijn om een inburgeringscursus te volgen, in tegenstelling tot Vlaanderen. Vlaams minister Liesbeth Homans wil daarom ook in Brussel doelgroepen beter detecteren, zodat inburgeraars gerichter geïnformeerd kunnen worden en makkelijker de weg vinden naar het inburgeringsaanbod. Een maatregel die niks te vroeg komt, vindt Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe: “De samenlevingsuitdagingen van Brussel zijn te groot om laks om te springen met nieuwkomers. Het is vijf ná twaalf.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is