Verkiezingswaarnemers van N-VA in Congo

Door Karl Vanlouwe, Peter Luykx op 7 december 2011, over deze onderwerpen: Afrika, Politiek

N-VA-senator Karl Vanlouwe en N-VA-Kamerlid Peter Luykx trokken als verkiezingswaarnemer met een parlementaire delegatie mee naar Congo (Democratische Republiek Congo, DRC). De ambassadeur van ons land wees er bij hun aankomst op de enorme inspanningen van de onafhankelijke kiescommissie CENI om de verkiezingen op een correcte manier te laten verlopen.

Tot enkele dagen voor de verkiezingen was er sprake van onregelmatigheden (kiesbrieven, urne en ander materiaal niet tijdig ter plaatse) en van verkiezingsfraude. In Kinshasa was de spanning tussen aanhangers van huidig president Joseph Kabila en de eeuwige oppositieleider Etienne Tsjisekedi duidelijk voelbaar (optochten, meetings, opstootjes…). Een verkiezingsmeeting van de Tjisekedi werd verboden en hijzelf werd meerdere uren vastgehouden op de luchthaven.

De parlementaire delegatie werd uitgestuurd naar diverse locaties. Karl Vanlouwe volgde de verkiezingen in Katanga, zowel in de hoofdstad Lubumbashi (waar bij onlusten meerdere doden vielen) als in enkele landelijke dorpen. Peter Luykx verbleef in primitieve omstandigheden in Mbandaka. Zijn delegatie kon vaststellen hoe Congolezen enorme verwachtingen stelden in deze verkiezingen, maar tegelijk heel wantrouwig waren. Ook in Mbandaka waren er opstootjes en zorgde een opvallende aanwezigheid van politie en militairen voor de nodige zenuwachtigheid. De getuigen van de oppositiepartij UDPS (Union Démocratique pour le Progrès Social) van Etienne Tsjisekedi waren bijzonder alert voor eventuele onregelmatigheden.

Congo telt ongeveer 100 partijen, maar het belang van partijen is er ondergeschikt aan dat van gekende figuren. "Er waren kleinere tekortkomingen (lange wachtrijen, openingsuren, een tekort aan kiesbrieven, te kleine urnes, kiezers die niet fungeerden op kieslijsten…) en in de grotere steden zullen her en der ongetwijfeld kiezers hun stem niet hebben kunnen uitbrengen. Maar onze delegaties stelden vast dat de kiesverrichtingen correct verliepen (locaties, administratie, samenstelling kiesbureaus, getuigen…). Vooraf al was duidelijk dat de uitslag door de verliezende hoofdrolspeler zou worden betwist. Het enorm grote land is niet meteen een voorbeeld van een goed en efficiënt bestuur, maar de CENI heeft enorme inspanningen gedaan voor een correct verloop. Toch blijft het uitkijken naar de resultaten. Tot op heden blijft er sprake van fraude die werd gepleegd na de verkiezingen en nadat de eerste resultaten bekend werden", aldus Vanlouwe en Luykx.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is