Slechts zes Marokkaanse gevangenen terug naar thuisland

Door Karl Vanlouwe op 16 december 2013, over deze onderwerpen: Gevangenissen, Justitie

Vandaag kondigde minister van Justitie Annemie Turtelboom aan dat zes veroordeelden met de Marokkaanse nationaliteit werden uitgeleverd aan hun thuisland. N-VA-senator Karl Vanlouwe, die het dossier al jaren opvolgt, stelt dat dit na jaren onderhandelen met Marokko een veel te mager resultaat is. In totaal werden er 15 gevangenen teruggebracht in 16 jaar tijd.

  • Minister Turtelboom antwoordde in juni 2012 dat er 6 gevangenen werden teruggestuurd en er constant nieuwe gevangenen gescreend worden om te kijken of ze in aanmerking komen voor deze regeling. Uiteindelijk werden er slechts 5 teruggestuurd.
  • In oktober 2012 verklaarde minister Turtelboom dat 36 dossiers door de Centrale Autoriteit na screening van de voorwaarden werden overgemaakt en ook in behandeling waren bij de Marokkaanse autoriteiten. Net voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 verklaarde de minister dat zij een principe-akkoord had ontvangen van de Marokkaanse ambassade voor de overbrenging van opnieuw 19 gedetineerden. Echter dit principe-akkoord werd nooit een definitief akkoord.
  • In juni 2013 raakte bekend dat er 6 gevangenen met de Marokkaanse nationaliteit, zouden worden overgebracht. Uiteindelijk bleken er slecht 4 te zijn teruggebracht.

Nochtans zou door een correcte toepassing van het verdrag, de overbevolking in onze gevangenissen aanzienlijk worden herleid, vooral als naast Marokko ook met andere landen een gelijkaardig terugstuurverdrag zou worden gesloten, zoals de minister zelf in commissies aankondigde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is