N-VA kijkt uit naar echt volksfeest in Brussel op Vlaamse feestdag

Door Karl Vanlouwe op 2 april 2015, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel
Vlaamse vlag

Karl Vanlouwe, Vlaams Parlementslid voor de N-VA, pleit voor een 11 juliviering in Brussel die duidelijk maakt dat dit het feest is van de Vlaamse Gemeenschap. Daaraan ontbrak het de laatste jaren immers: “Onze feestdag was verwaterd tot een lauw feest waarop niemand nog de link legde met de Vlaamse Gemeenschap. Minister Gatz deelt mijn bekommernis en wil het roer omgooien.”

Onder de slogan ‘Vlaanderen feest!’ worden op 11 juli in heel Vlaanderen activiteiten en festiviteiten georganiseerd. Zo ook in Brussel. “Onder sp.a-minister Pascal Smet werden de afgelopen jaren de optredens op de Grote Markt echter geschrapt en gingen de festiviteiten door onder de noemer ‘Brussel danst’. Maar niemand wist nog waarom er juist gedanst werd”, meent Vanlouwe, die pleit voor een echt Vlaams volksfeest. “Als Vlamingen moeten we opnieuw onze feestdag durven vieren in onze hoofdstad”, stelt hij. “We mogen geen schrik hebben van onze identiteit en moeten ervoor zorgen dat alle Vlamingen, uit Brussel én daarbuiten, en andere feestvierders een prachtig feest krijgen op 11 juli.”

Vlaamse zichtbaarheid

Huidig minister bevoegd voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) belooft alvast een viering op de Grote Markt met grotendeels Vlaamse en Nederlandstalige programmatie. Informatiestands aan het Centraal Station en/of de Grote Markt zouden iedereen over de festiviteiten moeten informeren. Gatz beloofde Vlaamse zichtbaarheid op de Grote Markt en het Muntplein. En ook het Vlaamse volkslied zou opnieuw deel uitmaken van de feestelijkheden.
 
“Ik kijk uit naar de verdere uitwerking van de 11 juliprogrammatie en blijf die nauwgezet opvolgen. Zo zou Brussel ook een uitstekende locatie kunnen zijn voor ‘Vlaanderen Muziekland’, een productie van de VRT die in het verleden in vele Vlaamse steden werd geprogrammeerd”, suggereert Vanlouwe als besluit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is