N-VA herdenkt Armeense genocide via resolutie in Vlaams Parlement

Door Karl Vanlouwe, Karim Van Overmeire op 23 april 2015, over deze onderwerpen: Turkije, Buitenlandse Zaken
N-VA herdenkt Armeense genocide via resolutie in Vlaams Parlement

Ook de N-VA herdenkt deze week de honderdste verjaardag van de Armeense genocide. Zo trekt Karl Vanlouwe, Vlaams Parlementslid en ondervoorzitter van de Senaat, naar de Armeense hoofdstad Jerevan om er te spreken op een internationale herdenkingsplechtigheid. Zijn collega-volksvertegenwoordiger Karim Van Overmeire diende eerder in het Vlaams Parlement een resolutie in over de herdenking van die historische volkenmoord. Die resolutie is intussen goedgekeurd met de steun van partijen van meerderheid en oppositie.

De honderdjarige herdenking staat stil bij de anderhalf miljoen onschuldige Armeense slachtoffers die in het Ottomaanse Rijk om het leven kwamen. Turkije erkent die massamoorden op de Armeniërs wel, maar minimaliseert hun omvang en weigert over een genocide te spreken. “Hopelijk grijpt Turkije de kans om honderd jaar na datum die genocide ook als zodanig te erkennen. Enkel als het verleden wordt verwerkt, kunnen Turken én Armeniërs opnieuw werken aan een gezamenlijke toekomst”, stelt Vanlouwe, die ons land vertegenwoordigt op het wereldcongres “Against the Crime of Genocide”.

Diplomatieke verzoening

Vooruitkijken is ook het doel van de resolutie die onder impuls van Van Overmeire werd goedgekeurd. “We vragen de regering om Armenië en Turkije aan te spreken om succesvolle verzoeningen tussen Europese naties als voorbeeld te nemen en zich te richten op een plan voor de toekomst”, verduidelijkt hij. “We willen er bij Turkije en Armenië ook op aandringen hun betrekkingen te normaliseren door de diplomatieke relaties te herstellen en hun grenzen voor elkaar open te stellen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is