Minister-president Bourgeois: "Federale staat moet lidmaatschap Francophonie opzeggen"

Door Karl Vanlouwe op 1 april 2015, over deze onderwerpen: Zesde staatshervorming
Minister-president Bourgeois: "Federale staat moet lidmaatschap Francophonie opzeggen"

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt dat de federale staat zijn lidmaatschap moet opzeggen van de Organisation internationale de la Francophonie (OIF), die de landen verenigt waar Frans wordt gesproken. Dat antwoordde hij op een vraag van Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA). Die ziet geen meerwaarde in dat lidmaatschap, enkel een aanleiding tot (spraak)verwarring.

Naast de Franse Gemeenschap is ook de federale staat volwaardig lid van de Francophonie. Nochtans is de bescherming van taal bij uitstek een bevoegdheid van de gemeenschappen. “Vlaanderen verdedigt de positie dat de federale staat in principe geen lid kan zijn van internationale organisaties waarvan de bevoegdheden of het mandaat betrekking hebben op ‘exclusieve’ bevoegdheden”, aldus de minister-president. Dat zijn bevoegdheden die uitsluitend aan de deelstaten zijn toegewezen.

Nederlandse Taalunie

De minister-president haalde in zijn antwoord ook de Nederlandse Taalunie aan. Oorspronkelijk opgericht door een verdrag tussen België en Nederland, speelt de federale staat daarin op dit moment geen enkele rol meer. Dat is de logische consequentie van de evolutie van dit land.

Karl Vanlouwe, tevens ondervoorzitter van de Senaat, vraagt voorts dat de Franse Gemeenschap de officiële benaming ‘Communauté française’ gebruikt en stopt met het oneigenlijke en ongrondwettelijke gebruik van de term ‘Fédération Wallonie-Bruxelles’. “Noch de federale staat, noch Brussel zijn eentalige Franse entiteiten. Tot spijt van wie het benijdt”, merkt hij op.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is