Intensere samenwerking VDAB en Actiris verhoogt kansen Brusselse werkzoekenden

Door Karl Vanlouwe op 29 juni 2015, over deze onderwerpen: Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Wonen en werken in Brussel
Intensere samenwerking VDAB en Actiris verhoogt kansen Brusselse werkzoekenden

Een principeakkoord tussen de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) en zijn Brusselse tegenhanger Actiris moet de samenwerking tussen Vlaanderen en Brussel bevorderen. “Niet alleen zal de VDAB in Brussel beroepsopleidingen blijven aanbieden, die overheidsdienst zal daar voortaan ook een luik arbeidsbemiddeling aan koppelen”, vernam Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) van de Vlaamse minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

De werkwijze van de VDAB om beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling te integreren levert in Vlaanderen goede resultaten op. “Maar door de bevoegdheidsverdeling tussen Vlaanderen en Brussel kon die aanpak tot nu toe niet worden doorgetrokken naar onze hoofdstad”, verklaartVanlouwe. De VDAB en Actiris werkten wel al samen rond de uitwisseling van vacatures.

Brusselse paradox

De doelgroep van dit nieuwe akkoord zijn Brusselse werkzoekenden die in Vlaanderen willen werken of een Nederlandstalige job kunnen invullen. Actiris krijgt de mogelijkheid om die werkzoekenden door te verwijzen naar de VDAB, die hen dan kan toeleiden naar jobs in Brussel én in Vlaanderen. “De torenhoge werkloosheid in Brussel aan de ene kant en het grote aantal vacatures aan de andere kant, onder meer rond Brussel, blijft een enorme paradox”, vindt Vanlouwe. “Denk maar aan de situatie op Zaventem waar bedrijven hunkeren naar Nederlandskundig personeel. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat dit akkoord die Brusselse paradox zal helpen oplossen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is