Hoe Vlaams wordt nieuw cultuurlogo in Brussel?

Door Karl Vanlouwe op 27 november 2014, over deze onderwerpen: Brussel, Cultuur

Het logo dat binnenkort op de door Vlaanderen gesubsidieerde onderwijs-, welzijns- en cultuurinstellingen in de hoofdstad zal prijken, is nog niet bekend, maar was donderdagnamiddag al even onderwerp van debat in het Vlaams Parlement. Minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz (Open Vld) vindt het belangrijkste dat het logo voor kwaliteit staat.

Het project voor een nieuw logo werd opgestart onder Gatz' voorganger Pascal Smet (sp.a) en moet het bestaande N-logo van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel vervangen en uitbreiden naar cultuur en onderwijs. In het regeerakkoord was naast het logo ook sprake van een sensibiliseringscampagne via Muntpunt over wat Vlaanderen in Brussel te bieden heeft. Een beoordelingscomité bestaande uit vertegenwoordigers van de VGC en de Vlaamse administratie besliste begin november om de opdracht toe te wijzen aan Absoluut bvba.

N-VA parlementslid Karl Vanlouwe pleit voor een logo met een duidelijke verwijzing naar Vlaanderen: "Men moet geen schrik hebben van zijn eigen schaduw", zegt hij. "De Vlaamse aanwezigheid in Brussel wordt gezien als een meerwaarde voor de stad." Vanlouwe verwijst naar de nieuwe huisstijl van de Vlaamse gemeenschap, dat sinds begin dit jaar de leeuw verwerkt heeft in haar logo.

Voor minister Gatz is het vooral belangrijk dat het logo verwijst naar de kwaliteit van het Nederlandstalige aanbod in Brussel. Hij vindt symbolische over-acting weinig zinvol: "Niemand wordt daar beter van". Ook VUB-professor Eric Corijn ventileerde zijn mening: "Mij kan dit logo weinig schelen. Cultuur gaat niet over het definiëren van de deelnemers aan het debat. De uitdaging is vorm te geven aan een multiculturele organisatie."

Bron: De Morgen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is